Er zit verborgen suiker in je thee!

Een paar maanden geleden ontmoette ik een man die in een smaakfabriek werkt. Die fabriek maakt allerlei smaakstoffen, zowel synthetisch als meer natuurlijk, wat aan voedingsmiddelen (maar ook andere producten) wordt toegevoegd. Op een gegeven moment vertelde hij me over de smaakbolletjes die aan veel thee wordt toegevoegd. Dat verbaasde me natuurlijk weer niets, maar omdat ik zelf alleen echte kruidenthee drink, had ik er niet veel aandacht aan besteed. Wel was het voor mij reden om helemaal geen thee uit de supermarkt te kopen, zeker geen Pickwick achtigen of Lipton, maar echt voor kruidenthee te kiezen. Wat ik sowieso al deed.

Plastic theezakjes

‘Vroeger’  vond ik die piramide Lipton thee erg lekker, want ze hebben heel veel smaak. Nu vind ik dat plastic (nylon) dingetje waar de thee in zit helemaal niets, vooral de gedachte dat je dat lekker weekt in je kokend hete water en het daarna drinkt, nee bedankt. Ik weet niet zeker of er weekmakers (BPA) in zulke theezakjes zit, maar de kans is zeker aanwezig en ik vind het niet nodig om weekmakers op deze manier binnen te krijgen. Lees hier meer over stoffen in plastic.

Smaakbolletjes in je thee

Maar gisteravond heeft de Keuringsdienst van Waarde een uitzending laten zien over de bolletjes in thee. Fantastisch gedaan, veel mensen hebben het gezien en er wordt veel over geschreven en veel gedeeld via social media. Mooi! Dat betekent namelijk dat meer mensen in aanraking komen met wat fabrikanten doen met hun producten om jou hun product lekker te laten vinden en weer te laten kopen. Marketing! Marketing is prima, maar dit gaat natuurlijk richting misleiding en achterbaks gedrag.

Thee zonder suiker toch met suiker

Want wat blijkt? Om de thee lekker te maken (die in principe van mindere kwaliteit is), worden er smaakbolletjes toegevoegd, die grotendeels bestaan uit suiker. Denk je dat je geen suiker in je thee doet, zit het er toch in! En denk je dat de smaak van thee komt, blijkt dat toch niet zo te zijn. Oeps! Natuurlijk krijg je geen bakken suiker binnen via deze weg, maar de smaakbolletjes dragen ertoe bij dat je én wederom een gezoet product hebt (alles moet zoet, want dat vinden we lekker, dus dat verkoopt) en je koopt eigenlijk gewoon mindere kwaliteit thee die lekker lijkt, vanwege smaakstoffen. Nep dus. En nee, dat staat niet op het etiket!

Bittere thee een beetje zoeter?

Groene thee bijvoorbeeld is best bitter, eerlijk is eerlijk, ik vind dat er niet zo lekker aan. Maar dat betekent niet dat ik wil dat mijn favoriete theemerk suikerballetjes met kauwgomballenaroma toevoegt, zodat ik het wel lekker vind. Als ik het lekker wil drinken, dan zorg ik dat ik wen aan de bittere smaak, ik voeg zelf iets toe (naar eigen keuze) of ik drink andere thee. Maar laten we de natuur de natuur laten!

Bekijk hier de uitzending!

Bron: voedzo.nl

[separator top=”40″ style=”single”] [products_slider cat_slug=”zoetjes, diabetes” number_posts=”5″ show_cats=”no” show_price=”no” show_buttons=”no”]
Recent Posts

Leave a Comment